30 Aralık 2007 Pazar

Ekmek nedir?

Kısaca; ekmeklik tahıl unlarına su, tuz,maya ilavesiyle arzu edilen tekniğe göre diğer katkı maddeleri katılması suretiyle hazırlanan hamurun yoğrularak belli şartlarda fermantasyona bırakıldıktan sonra fırında pişirilmesi ile elde edilen ürüne verilen isimdir. Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde, beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye’de, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri enerjinin %66’sı tahıllardan, bu oranın %56’lık kısmı yalnız başına ekmekten karşılanmaktadır. Ülkemizde, kişi başına günde ortalama 450 gram ekmek tüketmektedir. Ekmekçilik teknolojisi geçmişten günümüze kadar büyük aşamalar kaydetmiştir.

Hiç yorum yok: